torsdag den 6. september 2012

At se sig selv gennem andres øjne

"Sometimes you can't see yourself clearly
until you see yourself through the eyes of others."
Ellen DeGeneres

Ofte oplever jeg stor usikkerhed omkring, hvorvidt det jeg tænker og føler er normalt (hvad normal så end er), eller om det skyldes sygdom. Derfor er det så godt for mig at kunne tale med mine kontaktpersoner fra psykiatrien om det. Som regel får jeg at vide, at jeg langt fra er den eneste, der tænker og føler sådan. Det er en lettelse for mig at vide, at jeg ikke er alene og endnu vigtigere, at der findes noget, jeg kan gøre ved feks. angst eller afhængighed (af mad). Jeg er imponeret over og meget taknemmelig for den store viden, mine kontaktpersoner går rundt med - de ved utrolig meget om mange forskellige emner. Hvis de fik løn som fortjent, så ville de være meget højtlønnede :-)

Jeg er så heldig en kvinde, at verdens bedste ven er min ven. Han er en dejlig mand, og jeg holder så utrolig meget af ham. A og jeg taler sammen i telefon hver dag, og som regel både om morgenen og når han får fri fra arbejde. Det er dejligt at dele stort og småt med ham, og jeg nyder også at kunne høre en anden vinkel på tingene end min egen. A har en evne til nogle gange at kunne gennemskue nogle ting om mig, som jeg ikke selv har kunnet se. Seneste eksempel er, at han en dag sagde til mig, at jeg har lettest ved at leve sundt, når jeg ikke har ret meget mad i huset. Da han sagde det, kunne jeg sagtens se, at han havde ret. Det er derfor både dejligt og udviklende at have en ven som A :-)

Om det skyldes sygdom, lavt selvværd eller en kombination af begge dele, ved jeg ikke, men jeg har meget svært ved at se noget positivt ved mig selv. Jeg føler oftest, at jeg har en masse fejl og ikke ret meget godt at byde på. Langsomt er det i denne tid ved at gå op for mig, at det ikke er sandt, og at jeg på nogle områder er et dejligt menneske, som andre mennesker kan nyde at kende og være sammen med - at også jeg har noget positivt at bidrage med. Det er en meget langsom proces, men jeg er så heldig, at flere mennesker har været og er søde til at fortælle mig nogle ting, som de nyder ved mig. Deres søde ord varmer og glæder mig meget, når jeg føler, at de mener det oprigtigt, og lige så stille ændres min selvopfattelse til det mere positive. Det er en dejlig følelse, og jeg vil derfor øve mig i at se de gode ting ved mig selv fremfor de negative :-)

Nogle gange er det derfor både nødvendigt og meget givende at se mig selv gennem andres øjne :-)


4 kommentarer:

 1. Nogle gange spekulerer jeg også på, hvad jeg kan give andre. Når man er syg og/eller førtidspensionist, tror jeg ofte, man får de tanker. Især hvis man er sammen med jævnaldrende, raske mennesker.

  Mine forældre siger tit: "Hvor er det godt, HG og du fandt hinanden - der er ingen andre, der kunne holde jer ud." Og det er jo ikke ondt ment. Men HG er psykisk syg og jeg er fysisk syg (det 'sjove' er at ingen af os var syge, da vi mødtes, så egentlig kunne vi være vokset fra hinanden; vi er bare vokset mere sammen. :)). Han kan sige ting, der umiddelbart virker afstumpede og fornærmende, og have svært ved at give plads til og tage hensyn til andre. Desuden kan man hurtigt blive 'træt i hovedet', fordi han er overintelligent og nogle gange glemmer os (*host* mig) almindelige mennesker og vores helt, helt anderledes måde at tænke og se verden på. Men jeg er fysisk syg om må tit gå i seng og 'lade mig opvarte' (her kommer 'the nursing side' i ham så frem og viser, at en diagnose ikke altid behøver at passe på alle punkter). Så vi har ikke noget at sige hinanden på.

  Alle har noget at give andre. Alle har positive sider. Men du har så ganske ret i, at man som oftest skal spejle sig i andre for at kunne finde dem. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Line, jeg tror, du har ret i, at syge mennesker ind i mellem tænker på, hvad vi dog har at give andre mennesker, for vi kan ikke det samme som raske mennesker. Men så har vi andre ting at byde på :-)

   Det glæder mig så meget at læse, at du og HG er blevet tættere knyttede. Det er dejligt, at I supplerer hinanden så godt :-)

   Slet
 2. 1000 tak fordi du deltager i min give away(:

  Kan desværre ikke se, du er blevet fast læser, som det kræver, men det har med at drille engang imellem.
  Så hvis du er sød at prøve at fjerne dig som fast læser og tilmelde dig igen. Det plejer at virke(:

  www.kreaman.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Godmorgen Elisa :-)

   Det er mig, der takker for at være med i dine skønne give aways :-)

   Du skal have mange tak for at gøre mig opmærksom på, at du ikke kan se mig som fast læser af din blog. Jeg har endnu ikke så meget styr på det, så måske havde jeg gjort noget forkert. I går aftes prøvede jeg at følge dit råd med at slette mig og så oprette mig igen. Nu skulle det gerne virke - jeg fik i hvert fald sat et foto på :-)

   Mange tak for hjælpen, det var pænt af dig :-)

   Slet

Du skal have tak for, at du tager dig tid til at skrive en kommentar. Det varmer og glæder mig :-)

Kærlig hilsen
Louise